10 Ekim 2016 Pazartesi

Çivit otu (Isatis tinctoria)

-- Sponsorlu bağlantılar --

Çivit otu veya çivi otu turpgiller ailesinden iki yıllık bir bitkidir. 70-80 cm boylanır. Çiçekleri sarıdır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Akdeniz, Balkanlar, Anadolu, Orta Avrupa, Çin'de yayılmıştır.

Tıbbi amaçlarla bitkinin başlıca olarak kökleri ve tüm diğer kısımları kullanılır. Sonbahar aylarında kökler hasat edilir. Topraktan çıkarılan kökler yıkanıp kurutulur. Kökleri indikan ve sinegrin içerir. Soğuk algınlığı tedavisinde iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir. Çin'de bitkinin köklerinin haşlamasını soğuk algını salgını, menenjit,  akut hepatit ve boğaz iltihabı sırasında içiyorlar.

Çivit oyu uzun dönemden beri kanser tedavisinde kullanılıyor. Çivit otu preparatları, anti bakteriyel özelliklere sahiptirler.


Bitkinin toprak üstü kısımlarının haşlaması dalak ve enfeksiyon hastalıklarında, kızamıkta, kusturucu olarak zehirlenmelerde kullanılır. Tibet tıbbında çivit otu yaygın olarak çeşitli hastalıklarda kullanılır, özellikle kökleri haşlanarak elde edilen sudan dizanteri gibi rahatsızlıklarda yararlanılır.

Çivitotunun toprak üstü kısımlarının ve köklerinin kaynatılarak elde edilen suyu menenjit salgını, akut hepatit, kabakulak hastalıklarında uygulanır. Haricen ve dahilen boğaz iltihapları, tümörler, çıban, yaralar, ülserler, saçkıran durumlarında kullanılır.

Tohumlarından elde edilen yağ bileşim olarak keten tohumu ile benzerlik gösterir ve bazen keten tohumu yerine kullanılır. Taze meyve suyu hafifçe soldurulmuş yapraklarından elde edilir ve kozmetikte kullanılır. Kaşlar, kirpikler, göz kapakları bu suyla boyanır. Bu doğal boya göz ve kaşlardaki enfeksiyondan kurtulmaya ve kirpikleri kalınlaştırmaya yardımcı olur. Çivit otu yapraklarından indigo boya elde edilir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.