2 Ekim 2016 Pazar

Deniz Teresi (Crithmum maritimum L.)

-- Sponsorlu bağlantılar --

Deniz rezenesi, su rezenesi, kaya koruğu ve kişgil gibi farklı isimleri de olan deniz teresi çok yıllık otsu bir bitkidir. Akdeniz'de, Kuzeydoğu Atlantik kıyılarında ve Kırım yarımadası kıyılarında görülür. 20-50 cm ye kadar boylanır. Yaprakları Haziran- Ağustos ayları arasında toplanır.

Hipokrat tarafından deniz teresi idrar yolu ağrılarına karşı önerilmiştir. Eski kitaplarda sindirimi kolaylaştırıcı etkisinden dolayı bahsi geçmektedir. 19. yüzyılda bitkiden baharat olarak yararlanılmıştır. Modern dönemde tıp, kozmetik ve gıda amacıyla kullanılmaktadır. 

Mineraller, eser elementler (çinko, demir, magnezyum, bakır, manganez) ve vitamin E ve C, klorojenik asit (kafeik asit türevi) içerir. Klorojenik asit doğal UV filtre serbest radikallere karşı korur, bir antioksidandır. Demir iyonlarını bağlayarak, klorojenik asit yaşlanma ve güneş hasarı alınan deri hücrelerini korur. Cildin yenilenmesini ve gençleştirmeyi uyaran aktif bir antioksidandır. Ayrıca, deri hücrelerinden fazla suyu almak için şişlikleri ortadan kaldırır.



Deniz teresinin başlıca özelliklerinden biri idrar sökücü olmasıdır. Ayrıca selülit oluşumunu önler. Buna ek olarak, bitki iyot içerir ve bu nedenle hipotiroid aktivitesini etkiler. Uçucu yağı aynı zamanda drenaj etkisine sahiptir ve kilo kaybı için bir yardımcı olarak bilinir. Ayrıca metabolizmayı düzenler vücutta tuz ve mineraller dengesini korur. Kanı temizleyici etkisi vardır.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.