11 Ekim 2016 Salı

Jojoba / Keçifındığı (Simmondsia chinensis)

-- Sponsorlu bağlantılar --

Jojoba Kuzey Amerika çöllerinde doğal halinde yetişen herdem yeşil bir çalıdır. Eski günlerde, Simmondsia Chinensis Sonora Çölü'nde kendi halinde yabani olarak yetişmekteydi. Meksika'nın bu mütevazi çölü Kaliforniya körfezinin kıyısında yer alır. Bitki XVIII yüzyıla kadar bölgeyi Avrupa kaşifler ve misyonerler ziyaret edene kadar yayıldığı alan dışında bilinmiyordu. Bu insanların raporlarında jojoba ve özellikle de tohumları şifalı özellikleri ile yer aldı.

Jojoba yağı günümüzde eşsiz özellikleri nedeniyle kozmetikte yaygın olarak kullanılır. Kimyasal bileşimi büyük ölçüde amino asitler ve kolajene benzer özelliklere sahip mumsu bir maddeden oluşur. Jojoba yağının içeriğinde bol miktarda bulunan amino asitler, uzun bir moleküler zincire sahiptirler ve deri altı yağ lifleri ile benzerlik gösterirler.

Jojoba yağı sıvı bir balmumu olarak Meksika, Kaliforniya ve Arizona'da yetişen yabani çöl bitkisinin soğuk presi ile elde edilir.  Jojoba yağının özelliği, yüksek bir akışkanlık ve penetrasyon yeteneğidir. Yağ cildin derin katmanlarınca emilir, besler, yeniler, nemlendirir ve korur.


Cildin doğal lipidlerini andırdığından kozmetik sanayiinde jojoba yağı çeşitli iyileştirici kozmetik ürünlerinin üretiminde oldukça yaygın kullanılır. Jojoba yağı hassas ve eğilimli için vazgeçilmez bir araçtır.  Cildin gerginliğini ve tahriş hissini azaltır epidermisin üst ve derin katmanlarını yumuşatır. Ayrıca bu yağ oksidasyona karşı dirençlidir ve tıkanan cilt gözeneklerine temas etme yeteneğine sahiptir.

Dermatit, deri iltihabı mevcut olduğunda da doğal jojoba yağı etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Kızarıklığı kaldırır,  inflamatuar işlemi durdurur ve ciltteki nem ve yağ bezlerini normalleştirir. Bu geniş spektrumlu yağ hem kuru cilt hem de yağlı ciltlerde kullanılabilir.


Jojoba yağı erken cilt yaşlanması ile mücadelede yardımcı olur. İnce çizgileri azaltır ve kırışıklıkların daha az derin hale getirir. Yağ, deri lipid peroksidasyonunun süreçlerini yavaşlatır, deri yüzeyinde koruyucu tabaka oluşturur ve ortamın agresif etkisi ile mücadelede yardımcı olur. Yüz, boyun, dekolte bölgesi bakımı için idealdir. İçeriğindeki doğal antioksidan olan E vitamini, cildin yaşlanmasını yavaşlatır ve esansiyel yağ asitleri ile zenginleştirir. Hatta çok kötü durumda olan pürüzlü cildi güzelleştirme yeteneğine sahiptir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.