2 Ekim 2016 Pazar

Lavanta

-- Sponsorlu bağlantılar --

Yaklaşık 30 çeşidi olan Lavanta, bitki olarak Kanarya Adalarından Hindistan'a, ülkemiz dahil tüm kuzey Akdeniz ülkelerinde, Ortadoğu ve kuzey Afrika'da doğal olarak yetişir.

Doğada genel olarak kurak ve kayalık yamaçlarda yetişen lavanta, kışın buzlanmaya yazın ise yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı bir bitkidir..

Bulgaristan, Fransa, İtalya, İspanya İngiltere, Avusturalya ve Rusya'da ticari amaçla yüksek oranda yetiştirilir. 1920 yılından itibaren yağı için yetiştirilmeye başlanmıştır.

Eski zamanlardan beri aromatik ve şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır. Romalılar devrinde banyo suyuna parfüm olarak kullanıldığı bilinmektedir.


Günümüzde lavanta yağı ekonomik değer açısından en önemli 10 yağ arasında yer almaktadır. Parfümler ve diğer kozmetik ürünler, deterjanlar, sabunlar ve hatta çeşitli gıda maddelerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda yağlıboya resimlerde katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir. Giysi aralarına hoş kokusu ve hatta böcekleri kaçırmak için konulmaktadır. Kokulu çaylarda, salatanıza kullandığınız yağlarda, sirkelerde, içeceklerde, tatlı ve yiyeceklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Anti bakteriyel özelliği deneysel olarak kanıtlanmıştır.

Fransa'da salgın hastalıklara karşı 18. yüzyıla kadar sokaklarda yüksek miktarda lavanta yakıldığı bilinmektedir. Çiçekleri infüzyon (suda demleme) çayı olarak boğaz şikâyetlerine, böcek ısırıklarına, güneş yanıklarına ve yaralara karşı kullanılmıştır. Uykusuzluk ve baş ağrısına karşı rahatlatıcı bir aromadır.

Lavanta yağı çiçeklerinin buhar distilasyonu yoluyla elde edilir. Elde edilen yağ, renksiz veya soluk sarı renktedir.

Lavanta ile Güneş Yanığı Bakımı

Uyarı!...

Aşağıda verdiğimiz tarif kesinlikle güneş yanıklarından korunmak için veya güneş yanıklarını tedavi için kullanılamaz, ancak içerdiği bitki özü sayesinde güneş sonrası cildinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Belirttiğimiz tarifi özellikle hamileler ve bebekler üzerinde doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Lavanta yağı güneş yanıklarında bakım için kullanılan geleneksel bir bitkidir


Güneş yanığı sonrasında bir kâse soğuk su içine 10 damla lavanta yağını ilave ediniz. Banyo süngeri ya da yumuşak bir bezi bu karışımda ıslatarak, cildin güneşten etkilenen kısımlarına uygulayın.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.