11 Ekim 2016 Salı

Mirra / Mürrisafi (Commiphora abyssinica)

-- Sponsorlu bağlantılar --

Mirra 3 metre boyunda bir ağaçtır, dış görünüm olarak yüksek olmayan sediri anımsatıyor. Çiçekleri kan kırmızısıdır. Kuzey doğu Afrika'nın kuru ormanlarında, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu adaları kıyılarında ve Arap Yarımadası'nın güney kesiminde yetişir.  Commiphora abyssinica kabuklarından elde edilen aromatik reçine Mirra adını alıyor. Su ile ezilen Mirra (mür) ısıtıldığında erimeyip parlak bir alev alıyor. Yüzde 25-40 oranında reçine, yüzde 2-10 oranında uçucu yağ içerir. Uçucu yağ bileşimi alfa-pinen, limonen, öjenol, seskiterpenler, m-kresol içerir. Mirranın antiseptik etkisi vardır ve sindirimi geliştirir.



Eski dönemlerde Mirra Orta Doğu ve Akdeniz'de çok kullanılmıştır. Pahalı parfümlerin, kozmetiklerin parçasıydı, ilaç yapımı ve mumyalamada bitkiden yararlanılırdı. Ortaçağ Avrupa'sında da nadir ve değerli malzeme olarak değerlendirilirdi. Günümüzde tamamen eski önemini kaybetmiş ve diş macunları, parfüm ve toniklerin yapımında ve eczacılıkta koruyucu ürün olarak kullanılır. Mirranın hafif, antiseptik ve gaz giderici özellikleri vardır. Mirra uçucu yağı bazı ağır parfümlerin bileşenidir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.