18 Ekim 2016 Salı

Şeytan akasyası (Acacia catechu)

-- Sponsorlu bağlantılar --

Şeytan akasyası çok yıllık bir ağaçtır. Boğaz ağrısı ve öksürük için kullanılır. Kabuğundan hazırlanan preparatlardan susuzluğu giderici olarak yararlanılır, anti kanserojen özellikleri vardır ve iştah açmak için kullanılır.

Şeytan akasyası çok yüksek olmayan, 15 metreye kadar boylanan bir ağaçtır, Fabaceae familyasındandır. Asya'nın tropik bölgelerinde - Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Malezya, Sumatra, Java'da yetişen akasya türlerinden biridir. Hindistan ve Pakistan'da yetiştirilmektedir. Koyu kahverengi gövdeye, sarı çiçeklere sahiptir.

Ağaç kurutularak bakır kahverengi bir değerli madde kateşin elde edilir. Çeşitli boyutlarda topaklar şeklinde satılmaktadır. Biraz acı ve buruk bir tadı vardır. Su ve etanolde tamamen çözünür.


Şeytan akasyasının baklaları ve dalları hayvan yemi olarak kullanılır, baklaları birçok protein içerir. Kerestesi çok yoğundur ve mobilya ile aletlerin yapımında kullanılır. Çok iyi bir yakacaktır, uzun süre yanıp sıcağı muhafaza eder ve dışarıya fazla duman vermez.

Şeytan akasyası flavonoidler, kokulu uçucu yağlar, glikozitler, şekerler, organik asitler, tanen (kateşin, flobatinin, kertsitin, kertsitrin, epikateşin, vb) ve mukus içerir. Kabuğu ve yapraklarında alkaloidler bulunur.

Şeytan akasyasının değerli tıbbi özellikleri vardır ve haricen veya dâhilen Ayurveda'da kullanılır.

Bitkinin büzücü, yara iyileştirici, hemostatik, anti-inflamatuar, antiseptik, antibakteriyel, antimikrobiyel, analjezik özellikleri vardır. Tıbbi özellikleri aşağıdaki durumlarda kullanılır:

- Çürüklere karşı, diş etlerinde kanama durumunda gargara olarak kullanılır

- Losyonlar şeklinde yaralar ve kesiklerin iyileşmesi için

- Cilt hastalıklarının tedavisi için son derece etkili bir araç olarak

Birçok hastalık için şeytan akasyası banyosu kullanılır:

- Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, astım, öksürük için, ses tonunu iyileştirir ve ses kısıklığı ortadan kaldırır

- Kilo verme ve obeziteye karşı yağ yakıcıdır

- Şeker seviyesini düşürmek için şeker hastalığında kullanılır

- Vajinal enfeksiyonlar ve ülserler

- Kolit

- İshal

- Dizanteri

Çeşitli kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır - dişler ve ağız boşluğunun bakımı için, saç boyamak için, maske ve kremlerde yer alır. Kozmetik sanayisinde aşağıdaki özelliklerinden dolayı kullanılır:

- Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri vardır

cilt temizliği için mükemmel bir araçtır, pek çok deri hastalığını iyileştirir, bakteri ve mikropları öldürür.

- Yara iyileştirmesi, sıkılaştırıcı özellikleri

Şeytan akasyasının içeriğindeki tanen, güzelce cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak yara, yanık, kesik iyileşmesine katkıda bulunur.

- Anti-inflamatuar özellikleri

Cilt üzerinde iltihap ve kızarıklıkları azaltır.

- Fotosensitizan özellikleri

Leucoderma veya vitiligoyu tedavi eder. Doğal cilt renginin korunmasına katkıda bulunur ve UV ışınlarına karşı korur.

Bitki ayrıca yaygın olarak saç için doğal boya olarak kullanılır. Özü ne ile seyreltildiğine bağlı olarak, kahverenginin çeşitli tonlarında sonuçlar verir.

Diş tozları ve macunları, gargaralar ve ağız spreyleri gibi ağız ve diş bakımı için olan ürünlerin bir parçası olarak kullanılır. Diş etlerini güçlendirmek ve kanamayı önlemek için güçlü bir araçtır. Ağızdaki mikrop ve bakterileri öldürür, kötü nefesi ortadan kaldırır. Ağızdaki yaraları iyileşir. Tartar oluşumunu önler ve dişleri güçlendirir.


-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.